Mon du husker Rikke, hvis sag blev beskrevet i Nordjyske for to år siden?
I onsdags blev Rikke indstillet til en førtidspension i Jammerbugt kommune ved et enigt rehabiliteringsteam.
Men det har ikke været uden store sten og bump på vejen for at komme hertil.
Rikke blev sygemeldt i 2017, og fik i 2019 stillet diagnoserne angst, depression og PTSD af flere læger.
Trods de stillede diagnoser, manglede jobcentret forståelse for hendes sygdom og dertil meget lave funktionsniveau.
Derfor hyrede hun mig til at bistå sig, fordi samarbejdet med jobcentret var kørt i hårdknude.
Men som om det ikke var nok, så kom der også en psykiater i psykiatrien på tværs.
Psykiateren mente pludselig ikke, at Rikke fejlede noget som helst og fjernede med et pennestrøg alle hendes psykiatriske diagnoser.
Tilbage stod Rikke og hendes familie målløse og chokeret – for intet ved hendes helbred havde ændret sig til det bedre. Tværtimod.
Rikke fik den chokerende nyhed lige inden, at Nordjyske Medier gik i trykken med en artikel om hendes sagsforløb i Jammerbugt kommune.
Rikke ville bryde tabuet.
For første gang ville hun nu modigt stå frem med sin historie om det at have en psykisk lidelse og have brug for hjælp fra jobcentret – men som var så svært at få.
Med fjernelsen af diagnoserne stod hun nu mere sårbar end nogensinde før – særligt over for et jobcenter, der havde et eneste mål: At få hende i arbejde.
Hun tog konsekvensen og søgte igen ud i det private.
Rikke betalte selv for en psykiatrisk speciallægeerklæring. Og her var der fortsat ingen tvivl: Hun havde angst i svær grad, depression og PTSD.
Efterfølgende blev sagen sendt videre til Klinisk Funktion, der bakkede op om speciallægeerklæringen – det samme gjorde den praktiserende læge.
Det seneste år har Rikke haft en empatisk og kompetent socialrådgiver i jobcentret, og i onsdags blev sagen så endelig forelagt rehabiliteringsteamet.
Men en yderst uprofessionel psykiaters håndtering af Rikkes sygdom, forlængede sagen i jobcentret med to år – og ikke mindst dertil yderligere forværring af hendes helbred.
Rikkes sag viser, at en lægeattest langt fra kun er et delelement, som ofte er jobcentrenes begrundelse for ikke at følge en lægelig vurdering.
For hvis dét stod til troende, burde psykiaterens fjernelse af Rikkes diagnoser ikke have haft den betydning for hendes sag, som det fik. Diagnoser, som flere læger i 2019 havde stillet.
Vi må derfor konstatere, at en lægeattest kun er et delelement, når den taler borgerens sag – og at lægeattesten har afgørende betydning, når den er til jobcentrets favør!
Nu håber vi, at en førtidspension kommer til at give Rikke (og hendes familie) den nødvendige ro, så hun kan få en bedre livskvalitet på sigt.
Kærligst
Marianne Stein
Forfatter, debattør, foredragsholder og privatpraktiserende socialrådgiver
Du kan læse artiklen om Rikke i Nordjyske her