Det var dagens overskrift for temadagen med psykolog, Dorthe Birkmose.
En temadag, hvor jeg var så heldig at deltage.
Det er så dødhamrende vigtigt at få forråelsen italesat og give den opmærksomhed.
For den findes, om vi vil det eller ej.
Forråelsen er derude hvor der arbejdes med mennesker – endda med de allermest sårbare af dem.
Børn, de ældre, handicappede og de syge….
Jeg møder også forråelsen i mit arbejde, som privat socialrådgiver, når mine klienter bliver ignoreret af deres sagsbehandlere, når de ikke får svar som aftalt og må gå i uvished, eller når sagsbehandleren misbruger sin magt(position) og underkender lægernes ord osv.
Og jeg vil helst ikke sige det højt…. men jeg var selv en del af en forrået kultur, da jeg piskede rundt med 300 km timen – med hovedet under armen, som myndighedsrådgiver indenfor børne og familieområdet….
Det er jeg ikke stolt af.
I takt med fagpersonerne skal løbe stærkere og stærkere…. så opstår risikoen for forråelse.
Forråelsen kan komme snigende – bl.a når fagpersoner overmandes af magtesløshed, skal handle imod deres faglighed til fordel for ledelsesmæssige beslutninger.
Forråelse er en overlevelsesstrategi….
Og forråelsen kommer vi desværre ikke udenom i arbejdet med mennesker, selvom vi har hjertet på rette sted, selvom vi er omsorgsfulde og empatiske… og kun har de bedste intentioner.
Derfor kan jeg varmt anbefale, Dorthe Birkmoses bog “Når gode mennesker handler ondt” og bestemt også hendes foredrag om selvsamme emne.
Dorthe formår at fastholde sit publikum fra start til slut – hvor hun på en fin og eminent måde, uden at udstille nogen som dårlige mennesker, formidler et svært stof – som de færreste har lyst til at tale højt om.
Marianne Stein
Socialrådgiver