RASKMELDER AARHUS KOMMUNE SYSTEMATISK BORGERE MED PSYKISKE LIDELSER – UDEN AT DE ER RASKE….?

Kære Rådmand, Kristian Würtz, Aarhus Kommune

Spanien lyder umiddelbart dejligt, varmt og eksotisk – men tilføjer man nr. 19, er der langt fra tale om et Spanien på de sydlige breddegrader. Nej, for så er der tale om adressen på Aarhus kommunes jobcenter – et sted de sygemeldte, som jeg kender til, oplever som koldt og ubehageligt.
Dér hvor mine sygemeldte klienter henvender sig oprejst ved hjælp af en krykke – og som de igen forlader kravlende, fordi I tog den krykke de kom med og gav dem et spark over benet med en “pistol-for-panden”-aftale.

I marts måned lød overskrifterne i Århus Stiftstidende; ”Jobcenteret: Vi følger reglerne”; ”Mia tør dårligt gå uden for en dør”: Alligevel forlanger jobcenter hun skal komme til stort møde”; ”Privat socialrådgiver blev Mia og Mettes redning”
Og den 23. maj lød overskriften; ”Minister sætter Aarhus på plads i sag om angstplaget kvinde”.

Men det stopper ikke her, for i juni var jeg endnu engang involveret i en sag om sygedagpengestop uden partshøring og jobafklaringsforløb, som ikke blev behandlet korrekt jf. Mia/Mette-sagen – og igen omhandlede det en borger, som var plaget af depression og angst. Her oplyste afdelingslederen, at de BEKLAGEDE mange gange, at sygedagpengene var stoppet uden skriftlig partshøring…. For det var absolut ikke almindelig praksis, fik jeg at vide.

Alligevel sidder jeg tre måneder senere til et nyt møde, med en ny klient, ramt af posttraumatisk stress udløst depression, som har stået uden ydelse og hjælp fra jobcenteret siden februar – fordi jobcenteret har stoppet sygedagpenge efter en ”pistol-for-panden-aftale. Altså UDEN partshøring, skriftlig afgørelse eller klagevejledning.

Det vil sige tredje sygedagpengesag, uden at de forvaltningsretlige regler er overholdt.

Min klient, som er livstruende syg af sin stress, var iført den Gule Førertrøje til vort møde, hvor INGEN var i tvivl om sandheden af min klients fortælling. Sandheden om hvordan en jobcentermedarbejder gennemtrumfede en ”pistol-for-panden-raskmeldingsplan”.

Præcis samme afdelingsleder, som påstod at det ikke var ”almindelig praksis” at stoppe sygedagpenge uden partshøring, påstår nu tre måneder senere, at det er helt normal praksis IKKE at partshøre, når der er ”ENIGHED” om raskmelding.

Det interessante er så hvordan Jobcenteret sikrer sig, at der nu også er ”enighed”. Indtil videre må det konstateres, at det sker ved ”pistol-for-panden-aftale”, hvor borgeren får at vide; “hvis ikke du makker ret, så kan dine sygedagpenge stoppes med et knips med fingeren”.

Afdelingslederen var ikke speciel begejstret for, at jeg henviste til tidligere sager, jeg har været involveret i – alle sager som er offentliggjort i pressen og her på min FB-side. For hun mente ikke, at det var i orden over for min klient. Men sagen var nok snarere, at afdelingslederen var en smule utilpas med at blive udstillet for ikke behandle sine borgere ordentligt – særligt dem som er ekstremt sårbare.

Adspurgt svarede afdelingslederen, at Aarhus Kommune altid gør deres bedste, for at give borgerne en ordentlig sagsbehandling ud fra den lovgivning der er….. Jeg må sige, at det svar var en direkte hån mod vores lovgivning. For der står INGEN steder i loven, at kommunen skal praktisere ”Pistol-for-panden-aftaler” eller skal undlade at partshøre ved noget så alvorligt som stop af sygedagpenge. Ophør af sygedagpenge er på alle måder en afgørelse, som er til ugunst for borgeren. Og så skal der partshøres SKRIFTLIGT ifølge forvaltningslovens § 19.

På baggrund af sagerne i Aarhus henvendte jeg mig til Beskæftigelsesministeren, som skrev følgende:

”Kære Marianne Stein
Tak for din nye mail. Jeg forventer naturligvis, at alle kommuner overholder loven og fx partshører, når de skal. Hvis en offentlig myndighed træffer afgørelse i en sag, hvor den ifølge reglerne skulle have partshørt, men ikke gjorde det, så kan afgørelsen være ugyldig.”

Min klient er lige nu kun millimeter fra at må lade lejligheden gå på tvangsauktion efter at have spist af opsparing og mursten i 7 måneder. Men dette afværges nu i 11. time, da Aarhus Kommune IGEN må erkende at have begået fejl, og derfor genoptager sygedagpengesagen og udbetaling af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Kommunen har nu rettet op i alle de sager jeg har været involveret i…. Men gad vide hvor mange borgere der gemmer sig bag nedrullede gardiner i Aarhus Kommune med psykiske lidelser, som har mistet deres sygedagpenge uden partshøring eller skriftlig afgørelse vedlagt klagevejledning – og enten er endt på selvforsørgelse (uden at være raske) eller endt på jobafklaringsforløb svarende til en kontanthjælpssats?

Borgere som IKKE havde råd til at få hjælp fra en privat socialrådgiver…..

 

Venligst
Marianne Stein

 

#TørDuBliveSyg ?
#FraSygTilKontanthjælpPå22Uger
#DanmarksVelfærd 2018

 

Artiklerne der henvises til, kan læses her og her

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

UEGNET

I dag er det 20 år siden, at jeg blev HF-Student. 25 år gammel. Men bedre sent end aldrig – eller noget…   Vejen dertil var nu heller ikke lige til.   Faktisk lød afskedssalutten fra grundskolen, at jeg var vurderet uegnet til gymnasiet. Dog blev jeg heldigt nok vurderet til at have evner –

Læs mere »

SIG DET SOM DET ER – SORG SKAL VI IKKE SKAMME OS OVER

I sidste uge holdt jeg foredrag på UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole, Vejle for en god flok af socialrådgivere- og sygeplejerskestuderende.   Aftalen for foredraget kom i stand dagene op til og dagene efter min fars død.   I bund og grund forestillede jeg mig, at jeg, på de fire uger, ville være helt tilbage. Så

Læs mere »

Deltag i debatten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top