KONTANTHJÆLPSLOFTET ER HVERKEN LØSNINGEN ELLER PROBLEMET

Kære politikere fra henholdsvis rød og blå blok…

 

Debatten om kontanthjælpsloftet på baggrund af ydelseskommissionens anbefalinger må og skal simpelthen starte et andet sted fra.

 

Ja, det skal betale sig at arbejde. Og det gør det også allerede nu. Der er en stor menneskelig og økonomisk værdi – og identitet i at have et arbejde.

 

Borgerne i Danmark vil faktisk rigtig gerne arbejde – hvis de kan!

 

Derfor er det vigtigt at have for øje, når vi taler om mennesker på kontanthjælp, at den primære gruppe på den ydelse faktisk er syge.

 

Cirka 75 pct af alle på kontanthjælp er syge – og/eller har andre problemer ud over ledighed. De står af samme grund slet ikke til rådighed for arbejdsmarkedet.

 

Jeg ser derfor ikke kontanthjælpsloftet som hverken problemet eller løsningen.

Selvfølgelig er kontanthjælpsloftet et stort problem for dem det omhandler, de syge som ikke bare kan gå ud og tage et arbejde – og hvor også deres børn må lide afsavn på flere niveauer.

 

Men kontanthjælpsloftet afskærer dem også fra at købe den nødvendige medicin og behandling – med katastrofale konsekvenser til følge.

 

For de bliver mere syge og kommer endnu længere væk fra arbejdsmarkedet – altså stik imod politikernes mål og politik.

Derfor skal diskussionen begynde et andet sted.

 

De syge skal væk fra kontanthjælpen og have en langt hurtigere afklaring ift. beskæftigelse – fleksjob eller førtidspension – frem for at blive fastholdt på kontanthjælp i årevis i jobcentrene.

 

Den nuværende behandling af syge er uværdig og fuldstændig uacceptabelt – og det er den politiske debat også, hvor man igen og igen taler til sine medmennesker med mistillid og mistro – at de hellere vil leve på en offentlig ydelse frem for at arbejde. Intet kunne være mere forkert.

 

/Marianne Stein
Forfatter, debattør, foredragsholder og privatpraktiserende socialrådgiver

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

ENDNU EN KOMMUNE ER BLEVET SAT TIL VÆGS

Det er ganske enkelt svært at beskrive følelsen efter dagens møde, hvor jeg fik sat en kommune til vægs.   Men det føltes saftsuseme godt!   Mødet blev indledt med, at jobcentret gennemgik pjecen om pligt, sanktioner samt krav i et jobafklaringsforløb.   Hertil kunne jeg så spørge om, hvad der så til gengæld var

Læs mere »

SYGEMELDTE SKAL HAVE RO LIGESOM POLITIKERNE – DET KAN REDDE ARBEJDSEVNEN

Dette er en kronik bragt i Berlingske den 27. februar 2023. Af Marianne Stein, forfatter, debattør og privatpraktiserende socialrådgiver   “Politikernes beslutninger er lige så intimt, som det første kys.” Sådan formulerede den franske forfatter, Édouard Louis den politiske udvikling, i Deadline først på året.   Hans pointe er, at de politiske beslutninger har og

Læs mere »

Deltag i debatten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv
Scroll to Top
error: Alert: Indholdet er beskyttet !!