KONTANTHJÆLPSLOFTET ER HVERKEN LØSNINGEN ELLER PROBLEMET

Kære politikere fra henholdsvis rød og blå blok…

 

Debatten om kontanthjælpsloftet på baggrund af ydelseskommissionens anbefalinger må og skal simpelthen starte et andet sted fra.

 

Ja, det skal betale sig at arbejde. Og det gør det også allerede nu. Der er en stor menneskelig og økonomisk værdi – og identitet i at have et arbejde.

 

Borgerne i Danmark vil faktisk rigtig gerne arbejde – hvis de kan!

 

Derfor er det vigtigt at have for øje, når vi taler om mennesker på kontanthjælp, at den primære gruppe på den ydelse faktisk er syge.

 

Cirka 75 pct af alle på kontanthjælp er syge – og/eller har andre problemer ud over ledighed. De står af samme grund slet ikke til rådighed for arbejdsmarkedet.

 

Jeg ser derfor ikke kontanthjælpsloftet som hverken problemet eller løsningen.

Selvfølgelig er kontanthjælpsloftet et stort problem for dem det omhandler, de syge som ikke bare kan gå ud og tage et arbejde – og hvor også deres børn må lide afsavn på flere niveauer.

 

Men kontanthjælpsloftet afskærer dem også fra at købe den nødvendige medicin og behandling – med katastrofale konsekvenser til følge.

 

For de bliver mere syge og kommer endnu længere væk fra arbejdsmarkedet – altså stik imod politikernes mål og politik.

Derfor skal diskussionen begynde et andet sted.

 

De syge skal væk fra kontanthjælpen og have en langt hurtigere afklaring ift. beskæftigelse – fleksjob eller førtidspension – frem for at blive fastholdt på kontanthjælp i årevis i jobcentrene.

 

Den nuværende behandling af syge er uværdig og fuldstændig uacceptabelt – og det er den politiske debat også, hvor man igen og igen taler til sine medmennesker med mistillid og mistro – at de hellere vil leve på en offentlig ydelse frem for at arbejde. Intet kunne være mere forkert.

 

/Marianne Stein
Forfatter, debattør, foredragsholder og privatpraktiserende socialrådgiver

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

UEGNET

I dag er det 20 år siden, at jeg blev HF-Student. 25 år gammel. Men bedre sent end aldrig – eller noget…   Vejen dertil var nu heller ikke lige til.   Faktisk lød afskedssalutten fra grundskolen, at jeg var vurderet uegnet til gymnasiet. Dog blev jeg heldigt nok vurderet til at have evner –

Læs mere »

SIG DET SOM DET ER – SORG SKAL VI IKKE SKAMME OS OVER

I sidste uge holdt jeg foredrag på UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole, Vejle for en god flok af socialrådgivere- og sygeplejerskestuderende.   Aftalen for foredraget kom i stand dagene op til og dagene efter min fars død.   I bund og grund forestillede jeg mig, at jeg, på de fire uger, ville være helt tilbage. Så

Læs mere »

Deltag i debatten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top