DE SYGE ER IKKE NOGET PRESTIGE-PROJEKT

To af mine klienter fik i denne uge tilkendt førtidspension – en efter syv år og en anden efter godt fire år. Fælles for dem er et langt sagsbehandlingsforløb helt uden indsatser – dvs, praktikker eller andet beskæftigelsesrettede tilbud – fordi de har været for syge.

 

Én af dem havde både været i et to års jobafklaringsforløb og efterfølgende i et års ressourceforløb – altså helt uden indsats, som loven foreskriver. Vedkommende skulle derfor aldrig have været i sidstnævnte forløb!

 

Den anden var under fyrre år, og det i sig selv kan være problematisk. Københavns kommune har da også gjort sit for at holde på vedkommende – og truede sågar med et ressourceforløb i stedet for at tilkende den nødvendige førtidspension.

 

Men nu var der efter syv år i systemet altså ikke mere at komme efter. Den lille smule rest af en arbejdsevne, der var til stede for nogle år siden, var nu helt aldeles borte – takket være jobcentrets groteske sagsbehandling.

 

Og mens de to fik deres tiltrængte førtidspension blev en anden helt raskmeldt.

Det kan jo lyde fantastisk. Tænk at være alvorlig syg, og ende med at blive rask. Men virkeligheden er også en anden.

 

Vedkommende er STADIG syg efter en arbejdsskade, men jobcentret har nu vurderet, at hun ikke længere er syg efter sygedagpengelovens betingelser – og derfor må hun stille sig til rådighed på arbejdsmarkedet eller søge kontanthjælp. Med en arbejdsevne der ligner nul timer.

 

Udover at der selvfølgelig er klaget over afgørelsen, så venter der også en lang sej kamp som syg på kontanthjælp. (Mere om denne sag i næste uge).

 

Og mens alt det her foregår, hvor syge bliver raskmeldt af jobcentrene og henvist til kontanthjælp, så skal jeg minde om, at ydelseskommisionen meget snart vil præsentere deres anbefalinger for regeringen om et nyt ydelsessystem – med særligt fokus på børnefattigdom, kontanthjælp og kontanthjælpsloftet.

 

Her er det vigtigt at nævne, at mindst 75 pct. af alle kontanthjælpsmodtagere er syge, og derfor slet ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Vi skal dog ikke have de store forhåbninger om, at beskæftigelsesministeren vil følge ydelseskommisionens anbefalinger. For som han har udtalt sig, så er der ingen sikkerhed for, at det vil ende med et forlig, det er nemlig ikke noget “prestige-projekt” eller en bunden opgave, som “Arne-pensionen” var.

 

Beskæftigelsesministeren har blot endnu engang bekræftet, det som vi allerede godt vidste; der er ingen stemmer eller “prestige” i sygemeldte borgere – og slet ikke dem, der er på kontanthjælp.

 

Marianne Stein
Forfatter, debattør, foredragsholder og privatpraktiserende socialrådgiver

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

JOBCENTRENE KAN IKKE VARETAGE SYGDOMSRAMTES BEHOV

Det er en sag fra Favrskov kommune endnu et glimrende eksempel på.   I foråret blev jeg kontaktet af Gitte, fordi hun havde set i øjnene, at hun havde brug for hjælp.   Gitte er tidligere ramt af brystkræft, nu invalideret af senfølger med blandt andet nerveskader og balanceproblemer. Hun har fået flere operationer efter

Læs mere »

NU HAR RETTEN TALT – FRIFINDELSE

Og hermed bliver jeg også nødt til at stå op for mig selv og tage ordet. Råt for usødet.   I fredags blev der sat punktum for en sag, der har verseret i 15 mdr. Det har mildest talt været nogle rædselsfulde måneder, der har givet mig mange søvnløse nætter og kostet mig ufatteligt dyrt

Læs mere »

Deltag i debatten

1 kommentar til “DE SYGE ER IKKE NOGET PRESTIGE-PROJEKT”

  1. monicanorregaard@gmail.com

    Det er simpelthen så sørgeligt at læse, Det sender et signal til mig om at der er en kategorier af borger der er undermennesker.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top