NEUROPSYKOLOGEN KONVERTERER EN HJERNERYSTELSE TIL FUNKTIONEL LIDELSE

– SÅ HVAD SKAL VI DOG BRUGE LÆGER TIL??

 

Efter flere henvendelser fra borgere i Vejle kommune, begynder jeg desværre at se et mønster i, hvordan denne kommune får konverteret folks diagnoser fra at være en fysisk til en psysisk lidelse – med direkte adgangsbillet til klinikken for funktionelle lidelser.

 

Og det er præcis hvad denne her sag omhandler.

 

Lise er uddannet psykomotorisk terapeut, et fag der arbejder med fokus på det psykosomatiske område. Lise har flere arbejdsforhold inden for rehabilitering efter hjerneskader, hun kender derfor rigtig godt til behandlingssystemet og behandlingsmuligheder.

 

Lise har desværre selv været udsat for flere hjernerystelser over nogle år og har desuden været nede med alvorlig stress ad flere omgange.
Gennem årerne har Lise alligevel formået at holde fast i arbejdsmarkedet ved hjælp af sin faglige baggrund, de rette behandlingsteknikker og øvelser.

Men i januar 2018 blev hun påkørt. Lise forsøgte, på trods af endnu en hjernerystelse og traume, at blive på arbejdsmarkedet, men måtte sygemelde sig i januar 2019.

 

Efter konsultation hos speciallæge (øre,næse og halslæge) og egen læge var prognosen klar. Den primære diagnose var postcommotionelt syndrom uden yderligere behandlingsforslag. Der var desuden INGEN indikation for yderligere fysisk eller psysisk sygdom. Egen læge vurderede i en statusattest, at der nu var behov for afklaring af restarbejdsevnen.

 

Med en diagnose, som var kronisk, stationært og uden behandlingsmuligheder, og med et behov for afklaring af restarbejdsevne, lå det derfor lige til højrebenet, at Lise skulle have forlænget sine sygedagpenge efter sygedagpengelovens § 27.1.2

Men

Jobcentret fandt, trods lægens ord om det modsatte, det nødvendigt, at Lise skulle udredes af en neuropsykolog – som kommunen selv valgte, naturligvis.

Denne konkluderede, modsat lægerne, at der nu var tale om “psykiske barrierer” med en udtalt tendens til at “somatisere”, som den egentlige årsag til hendes dårlige funktionsniveau. Somatisering er netop typisk en af følgevirkningerne af postcommotionelt syndrom

Endvidere var denne neuropsykolog bekymret for, at Lises “psykiske problemer” ville udvikle sig til en mere “kronisk tilstand”, hvis ikke hun fik behandling nu.

Neuropsykologen anbefalede derfor behandling for funktionelle lidelser.

Således underkendte og konverterede en neuropsykolog med et pennestrøg diagnosen, postcommotionelt syndrom til en funktionel lidelse. Uden at angive alternativ diagnose eller klart og entydigt behandlingsforslag – udover at man kunne søge vejledning og evt. rådgivning hos klinikken for funktionelle lidelser i Odense.

Hvad har det så af konsekvenser for Lise?

Jo, sygedagpengene bringes nu til ophør og kommunen tilbyder hende i stedet et jobafklaringsforløb på en langt lavere ydelse( på kontanthjælpssats)

Kommunen skriver i afgørelsen, at de skam “anerkender”, at speciallægen skriver postcommotionelt syndrom, og at egen læge er enig i denne diagnose. Kommunen skriver endvidere, at de bestemt ikke negligerer, at Lise kan have følger efter mange hjernerystelser…

 

Alligevel så lægger kommunen afgørende vægt på neuropsykologens vurdering af hendes helbredsmæssige situation. Og underkender og negligere netop lægernes faglige vurdering.

– og selvfølgelig gør kommunen det.

Neuropsykologens vurdering er jo til kommunens økonomiske fordel, da de nu kan bringe sygedagpengene til ophør.

Så fra at Lise næsten var i mål…. kan hun nu, med en henvisning til klinikken for funktionelle lidelser – og et toårigt jobafklaringsforløb, kigge langt efter målstregen.

 

Sådan fastholdes og nedbrydes sygemeldte i sy(g)stemet i Vejle Kommune – og i mange andre kommuner i Danmark.

 

Tør du blive syg?

 

Marianne Stein

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

GODT NYTÅR – OG HERMED EN OPFORDRING TIL CHRISTIANSBORG

Statsministeren talte i sin nytårstale om ordentlighed og respekt – og derfor skal jobcentrene lukkes…   Okay så!   Men lad mig slå fast, at ordentlighed og respekt for det enkelte menneske begynder på Christiansborg, og ikke fordi man lukker jobcentrene, hvor loven blot har skulle udmøntes fra.   Jobcentrene er et misfoster skabt af

Læs mere »

A NEW BEGINNING

I november 2016 indgik min mand og jeg en aftale med Aalborg Kommune om, at jeg skulle ansættes som privat socialrådgiver i min mands virksomhed – med tiltrædelse 1. januar 2017.   Dengang med en effektiv arbejdsevne på fem timer om ugen.   Jeg havde på det tidspunkt været ledig på fleksjobordning siden februar 2015,

Læs mere »

Deltag i debatten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top