HØRING VEDR. FLEKS- OG FØRTIDSPENSIONSREFORM PÅ CHRISTIANSBORG

I onsdags den 31. januar deltog jeg i høringen vedr. fleks- og førtidspensionsreformen på Christiansborg.

Det var ikke mig som havde ordet til at dele min egen oplevelse som borger, som har oplevet reformen på egen krop. Eller dele de oplevelser som jeg har som privatpraktiserende socialrådgiver.

Til gengæld havde jeg kameraets opmærksomhed op til flere gange.

Mine ansigtsudtryk er vist ikke sådan at tage fejl af…

Den reform, og med alt hvad der tilhører, har ikke kun givet mig panderynker. Den har også skabt forargelse, vrede, frustration, spekulationer, afmagt og økonomisk nedtur.

For mig helt personligt – og ikke mindst som privatpraktiserende socialrådgiver var det derfor vigtigt at deltage i denne høring.

Det blev en høring med mange spændende oplæg, mange gode spørgsmål og ikke mindst mange interessante svar.

Ros til vores beskæftigelsesminister! Jeg har tillid til, at han seriøst vil ændre på det, der åbenlyst ikke fungerer.
Men – for der er et STORT men. Det handler om andet en lidt ændringer i paragrafferne.

Min bekymring og ikke mindst forargelse var stor, da formand for socialchefer, og social og arbejdsmarkedsdirektør, Helle Linnet fremførte sine synspunkter.

Helle Linnets menneskesyn gennemsyrede hele hendes oplæg. Ingen tvivl om, at dette menneskesyn også afspejler hvordan reformen praktiseres i rigtig mange kommuner.

Helle Linnet var ikke ked af at indrømme, at sengepraktikker var en god løsning og at det var godt med naturvejledere, som kunne gå tur med borgerne ( som om de er hunde) i intetsigende ressourceforløb. Derudover er jeg af den opfattelse, at hun var uærlig over for hele landstingssalen – og hele Danmark, da hun sagde, at økonomien ikke spillede en rolle for tildeling af ressourceforløb kontra førtidspension. Til trods for at hun ved begyndelsen af sit oplæg selv nævnte, at Vordingborg kommune havde opnået gode besparelser efter den nye reform.

Med Helle Linnets menneskesyn er hun i mine øjne “marionetdukkens” skaber ude i jobcentrene – og som går forrest for den forrået kultur, som jeg netop igen og igen angriber.

I stærk kontrast til Helle Linnet stod Borgmester, Jan Petersen fra Norddjurs Kommune. Her var menneskesynet helt anderledes. Respekt for det enkelte menneske, helhedssyn, sund fornuft og kompetence tilbage til medarbejderne med humane resultater. Ja det koster på økonomien. Men mennesket først.

Og det interessante – ingen af de to bryder loven.

Men loven giver muligheder for at skønne og tolke efter den enkelte kommunes menneskesyn og kommunekasse. Og derfor kan kommunerne komme til så vidt forskellige resultater ud fra den samme lovgivning.

Det bringer frem til høringens højdepunkt – efter min mening…

Højdepunktet var Mads Pramming, som på formidabel vis fik statueret det, som alle os borgere, der har mærket reformen på egen krop, har vidst – at vi nemlig ingen retssikkerhed har.
For godt nok har den daværende regering og forligspartierne lavet en ny reform, men der er bare ingen til at kontrollere, om vi borgere, så også får den behandling, vi har ret til.

Vi mangler en forvaltningsdomstol – eller som det mindste en præcis og snæver lov, som ikke kan skønnes og tolkes i alle mulige retninger.

Så politikerne kan lave nok så mange love og reformer, men hvis ikke vi har nogen til kontrollere ( forvaltningsdomstol) – og dermed forhindre at økonomien bliver en afgørende faktor for, om et medmenneske skal have pension eller ej, så står vi lige vidt.

Marianne Stein
Socialrådgiver

 

Har du brug for en Professionel Bisidder? Kontakt mig her

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

NÅR LÆGER FRARÅDER PRAKTIK, OG KØBENHAVNS JOBCENTER ER LIGEGLAD – MÅ MAN TA´ SAGEN I EGEN HÅND

Med en gennemarbejdet funktionsevnebeskrivelse, skarpe lægeattester og en fagkoordinators opbakning kunne rehabiliteringsteamet ikke komme udenom at indstille til en førtidspension, søgt på det foreliggende grundlag – UDEN praktik og Klinisk Funktion. Sundhedskoordinator kritiserer i øvrigt Københavns jobcenter for ikke selv at have rejst sagen.     Kristian bliver sygemeldt fra sit fleksjob på 18 timer

Læs mere »

Deltag i debatten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top