Det er egentligt sjældent, at jeg har klager, der når til Ankestyrelsen. For ofte retter kommunerne op inden. Men i nogle få tilfælde går kommunen altså så langt, den vil – fordi den kan.
Sådan en kommune er Herning tydeligvis!
I 2022 flyttede Louise, som jeg vælger at kalde hende, til Herning Kommune og blev kort tid efter sygemeldt fra sit fleksjob på få timer om ugen.
Men Herning Kommune ville ikke godkende fleksjobansættelsen i moderens firma, som den tidligere kommune havde gjort. Louise overgik derfor til ledighedsydelse frem for sygedagpenge.
Herning Kommune var uden tvivl ude i en spare manøvre!
Jobcentret mente, at Louise i stedet skulle vurderes ift. tilskud til selvstændig virksomhed – selvom hun havde arbejdet under fem timer om ugen de sidste fire år. Hun var på ingen måde i målgruppe for tilskud til selvstændig virksomhed.
Jeg blev inddraget i Louises sag, og kommenterede først på partshøringen, og dernæst klagede jeg også over kommunens afgørelse – som den valgte at fastholde.
Helt ærligt det skal være trygt at fraflytte en kommune på en fleksjobordning, uden at man skal frygte, at ny kommune tager job og forsørgelsesgrundlag væk fra en!
Nu er klagen så blevet behandlet i Ankestyrelsen. Og Louise fik medhold i klagen.
Hun har ret til fleksjob, og Herning kommune skal udbetale sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.
Herning kommune retter nu ind, og er samtidig ved at gøre Louises sag klar til, at den skal forelægges rehabiliteringsteamet med henblik på en førtidspension.
Men hvor ville jeg dog gerne have set, at Kommunen havde behandlet Louise ordentligt fra begyndelsen – og ikke havde udsat hende for den yderligere belastning, det nu engang er at få frataget sit fleksjob og sygedagpenge!
Det er uværdigt, uordentligt og fuldstændig uacceptabelt.
Marianne Stein
Forfatter, debattør, journaliststuderende og privatpraktiserende socialrådgiver