GODT NYTÅR – FARVEL 2021

Så er det tid til et tilbageblik på 2021 – det blev et meget travlt år for mig.

Jeg indledte året med et møde med beskæftigelsesministeren, som blev lidt en milepæl i mit arbejde med at skabe fokus på de syge i jobcentrene. Jeg fik her lejlighed til at byde ind med min viden og frembringe mine forslag til at sikre en bedre behandling af syge i jobcentrene.

Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag.

Og det gør ændringerne til fleksjob- og førtidspensionsreformen bestemt heller ikke. Det kan vi vist rolig konkludere efter ni års kontinuerlig kritik siden den blev indført.

Heldigvis er vi flere og flere, der kritiserer og siger stort set det samme. Kritikken bliver derfor også sværere og sværere for politikerne at ignorere!

Men forhåbentlig kommer der endnu mere fokus på syge i jobcentrene i det nye år. Jeg har det seneste år medvirket i et projekt, som gerne skal se dagens lys i begyndelsen af det nye år. Mere kan jeg desværre ikke afsløre på nuværende tidspunkt.

Når det kommer til de syge og beskæftigelsespolitikken, mener jeg også, at medierne og journalisterne har været meget fraværende – det blev så min drivkraft til at søge ind på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i år.

Jeg havde efter ulykken i 2012 ellers afskrevet muligheden for at tage en ny uddannelse. Det er derfor en kæmpe personlig tilfredsstillelse, at jeg netop har gennemført første modul og overstået første eksamen.

Jeg fortsætter naturligvis mit virke som privatpraktiserende socialrådgiver, og jeg kan se tilbage på et år, hvor der blev slået rekord for antal klienter, der kom i mål.

De kan nu gå ind i et nyt år med en afklaring af deres forsørgelsesgrundlag. Det er for de fleste dog også med blandede følelser.

En lettelse over at kampen mod systemet, kommunen og jobcentret er slut.

Men også en sorg over at arbejdslivet sluttede før tid (for nogen), en sorg over at helbredet ikke bliver bedre. En sorg over det man har mistet.

Og ikke mindst skammen over at modtage en offentlig ydelse – en skam, som nogen i vores samfund, herunder politikere og organisationer, bidrager til og opretholder.

Men jeg tror på, at når man lander på sine ben, efter alt for mange år i jobcenter-manegen, at det også vil blive godt igen. At livet med en førtidspension eller et fleksjob kan give nye muligheder og vigtigst af alt; en bedre livskvalitet.

Dog ved jeg også, at der en nogen, der aldrig rejser sig igen.

I perioden mellem 2013-2021 har 87.380 personer fået tildelt førtidspension. Af dem er 3,1 procent, afgået ved døden i løbet af det første halve år efter de fik tildelt førtidspension. Det er 2.740 mennesker af kød og blod! (Kilde NB-Beskæftigelse)

Der er derfor grund til stor bekymring og ikke mindst til at fortsætte kampen for at rette fokus på, at de syge helt skal ud af jobcentrene. Og jeg skal som den første være klar til at tage fat i det nye år!

Nu vil jeg herfra København, hvor jeg for første gang i mit liv skal holde nytår, ønske alle mine tidligere og nuværende klienter – og dig der læste med – et rigtig godt og lykkebringende nytår.

Tak for året der gik. Tak fordi du følger med her på min side. Tak for den tillid mine klienter og følgere har vist mig.

Kærligst
Marianne Stein
Forfatter, debattør, journaliststuderende og privatpraktiserende socialrådgiver

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

NÅR LÆGER FRARÅDER PRAKTIK, OG KØBENHAVNS JOBCENTER ER LIGEGLAD – MÅ MAN TA´ SAGEN I EGEN HÅND

Med en gennemarbejdet funktionsevnebeskrivelse, skarpe lægeattester og en fagkoordinators opbakning kunne rehabiliteringsteamet ikke komme udenom at indstille til en førtidspension, søgt på det foreliggende grundlag – UDEN praktik og Klinisk Funktion. Sundhedskoordinator kritiserer i øvrigt Københavns jobcenter for ikke selv at have rejst sagen.     Kristian bliver sygemeldt fra sit fleksjob på 18 timer

Læs mere »

Deltag i debatten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top