DERFOR ER DET VIGTIGT, AT DU HOLDER REGNSKAB MED DIT HELBRED

Det er vigtigt, at du holder regnskab med dit helbred – Så du kender dit funktionsniveau…

 

De fleste ønsker at se ordentlige og præsentable ud – også når de er sygemeldt. Men mange er bange for at komme til at se for pæne og raske ud, særligt når de skal til møde i jobcentret.

 

Men om du ser pæn og velplejet ud, siger f.eks. intet om den angst, der gør det til en kamp for dig at forlade dit hjem. Det siger heller ikke noget, om hvor lang tid det tog dig at gøre dig “præsentabel” – og om du fik hjælp til det.

 

I denne måneds kærlige Indspark vil jeg derfor komme ind på, hvad der virkelig tæller i regnskabet for at beskrive dit helbred.

 

Udover en virksomhedspraktik, så kan en beskrivelse af dit funktionsniveau sige noget om, hvad du kan og ikke kan.

 

Det er meget forskelligt, hvordan kommunerne bruger funktionsevnebeskrivelse – og hvem der udfylder det.

 

Jeg kan derfor anbefale, at du tager Førertrøjen på, og selv skubber på i din sag ved at få udarbejdet en funktionsbeskrivelse. I særdeleshed inden du evt. skal ud i en praktik.

 

En funktionsbeskrivelse kan fortælle noget om, hvordan du er udfordret i din hverdag. Dermed kan det også give dig selv og jobcentret et billede af, hvad der kan forventes af dig i en evt. praktik og senere på arbejdsmarkedet. Eller den kan stå i stedet for en praktik – sammen med den lægelige dokumentation.

 

Såfremt kommunen er for langsom til at udarbejde en beskrivelse af dit funktionsniveau, så kan du allerede hjælpe dig selv ved at beskrive din dagligdag og udfordringer.

 

Du skal altså føre en slags “regnskab” for din dagligdag. Her kan det også været godt at beskrive dig selv før du blev syg, og dermed får kontrasten med. Før jeg blev syg, kunne jeg…  Og efter jeg er blevet syg, kan jeg…

 

 

Tjekliste:

  • Beskriv hvornår du står op – hvor lang tid du skal bruge på at komme ud af sengen, komme i bad, vaske hår og få tøj på. Skal du have nogen til at hjælpe dig?
  • Hvor lang tid bruger du på at lave morgenmad og spise osv.
  • Har du haft behov for hvile, i så fald hvor mange hvil har du brug for i løbet af en dag?
  • Kan du selv lave mad og foretage indkøb.
  • Hvad med rengøring og havearbejde.
  • Får du hjælp/ og hjælpemidler til at klare dine daglige gøremål eller for at få hverdagen til at hænge sammen.

 

Hvis du foretager ovenstående gøremål, hvad “koster” det dig så i energi og kræfter, og er der noget, som du er nødt til at prioritere frem for noget andet?

 

  • Hvordan fungerer du i sociale sammenhænge. Må du sige nej til invitationer osv
  • Hvad kræver det af dig at gå til møde i jobcentret, til læge, undersøgelser og behandlinger. Skal du stå op kl. fem for at kunne møde kl. 10.00, og hvad krævede det af dig inden – og hvad har det af konsekvenser efter?
  • Bliv konkret om din skånebehov. Hvad må du ikke gøre, da det kan skade dig/ forstærke dine smerter. Hvad skal du undgå?

 

Fleksjob eller førtidspension

Er det ordinære arbejdsmarked ikke længere en mulighed
Er det ikke muligt for dig at vende tilbage til arbejdsmarkedet på ordinære vilkår, så er der fleksjob eller førtidspension tilbage. Her er det særligt vigtigt, at du får dit funktionsniveau beskrevet.

 

Jeg kan i øvrigt anbefale, at du nærlæser principafgørelserne 37-19 samt 58-18.

 

For fleksjob gælder det, at din arbejdsevne og funktionsniveauet er varigt og væsentligt nedsat i ethvert erhverv.

 

For førtidspension gælder det, at dit funktionsniveau er varigt og væsentligt nedsat til det ubetydelige.

 

Tag endelig din funktionsbeskrivelse med til lægen, da denne også er vigtig, når lægen skal beskrive dit helbred i en attest.

 

Husk derfor at føre “regnskab” med dit helbred, så beskrivelsen af dit helbred og funktionsniveau, kan blive så korrekt og fyldestgørende, som det er muligt.

 

Du kan læse mere i bogen, Sådan én er jeg jo ikke. Bogen, som også fås som lydbog, kan købes her.

 

Kærligst
Marianne Stein

 

Skal andre læse dette?
Del her

Facebook
Twitter
LinkedIn

Et kærligt indspark

bliv klædt på til din sag

#Mariannestein

Relaterede indlæg

NÅR LÆGER FRARÅDER PRAKTIK, OG KØBENHAVNS JOBCENTER ER LIGEGLAD – MÅ MAN TA´ SAGEN I EGEN HÅND

Med en gennemarbejdet funktionsevnebeskrivelse, skarpe lægeattester og en fagkoordinators opbakning kunne rehabiliteringsteamet ikke komme udenom at indstille til en førtidspension, søgt på det foreliggende grundlag – UDEN praktik og Klinisk Funktion. Sundhedskoordinator kritiserer i øvrigt Københavns jobcenter for ikke selv at have rejst sagen.     Kristian bliver sygemeldt fra sit fleksjob på 18 timer

Læs mere »

Deltag i debatten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top