Bog
Bogkøb
Lydbog
Boganmeldelser
Bog – Opdateringer
I JOBCENTERFORLØB? SÅ KAN DU IKKE UNDVÆRE DENNE
“Bogen er supergodt delt op, og kan sagtens bruges som opslagsbog alt afhængig af, hvor man er i sit jobcenterforløb, og hvad det er, man har behov for at vide noget om.”
– Maj Thorsen –
om bogen
Jeg har taget omvejen – for at vise dig genvejen.
Sådan indledes bogen, der beskriver forfatterens møde med et uigennemskueligt jobcenter-system, da hun efter et trafikuheld i 2012 måtte sygemeldes.
Frem til ulykken havde Marianne Stein et helt almindeligt travlt liv med familie, maratonløb og en karriere som socialrådgiver i en kommunal familieafdeling.
Fra den ene dag til den anden blev det travle liv byttet ud med en stresset tilværelse som patient og klient.
I dag er Marianne Stein i fleksjob og arbejder som privat socialrådgiver. Her hjælper hun andre, der er kommet i klemme i beskæftigelsessystemet og har samtidig skrevet en bog om sine egne oplevelser i jobcentret, der på alle måder rystede hende som både socialrådgiver og som menneske.
Det er forfatterens håb, at hendes fortælling kan bidrage til et mere nuanceret syn på mennesker, der af forskellige årsager er langtidssygemeldte og har brug for velfærdssamfundets hjælp. De færreste er nemlig klar over, at man efter ganske kort tids sygdom kan ende som kontanthjælpsmodtager, eller endnu værre; komme til at stå helt uden ydelse.
I bogen gives der gode råd til, hvordan man bedst muligt undgår at komme i samme situation som forfatteren, der i over et år netop stod helt uden indtægt. Samtidig er der fokus på, hvordan man kommer gennem et forløb i jobcentret som et helt menneske.
Alle med interesse for vores velfærd og for social- og beskæftigelsesområdet bør læse bogen. Men ikke mindst er den et godt redskab til alle de borgere (og deres pårørende), der på grund af sygdom har fået en jobcentersag
Om forfatteren
Marianne Stein (født 1978), uddannet socialrådgiver i 2008.
I dag arbejder hun som privatpraktiserende socialrådgiver, er aktiv debattør, en kritisk stemme på beskæftigelsesområdet og optræder jævnligt i medierne.
Lidt fakta
I 2014 fik Danmark en ny sygedagpengereform, som skar retten til sygedagpenge fra 52 uger til 22 uger – for intentionen var, at syge skulle hjælpes hurtigst muligt tilbage til arbejdsmarkedet. Det var også en reform, som skulle ”lukke det sorte hul”, så ingen syge kom til at stå uden forsørgelse.
Begejstringen for reformen er udeblevet.
I dag sidder mange syge fast i jobcenteret på en kontanthjælpsydelse efter blot 22 uger – og nogen ender desværre med at stå helt uden et forsørgelsesgrundlag. Ca. 20.000 danskere bliver ramt af denne reform hvert eneste år.
Hver dag er der ca. 35.000 danskere sygemeldt pga. stress, og mellem 250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress. Angst er én af de lidelser, som sender flest danskere på førtidspension. Derudover er hver tredje, som rammes af en arbejdsskade, på sygedagpenge efter et år. Der er derfor tale om en stor gruppe af danskere, som hver dag kommer i kontakt med jobcenteret i forbindelse med en sygedagpengesag.